Kombucha

Flaskor och glas med kombucha

Kombucha är en hälsofrämjande fermenterande dryck som gör gott för tarmfloran, immunförsvaret och innehåller vitaminer som gör gott för olika saker i kroppen.

Vi har nu gjort våran första kombucha and We love it (Okej Sandra älskar det inte, men jag gör)! Vi hällde över kombuchan i 4 olika flaskor med olika smaksättningar:
Flaska 1: ingefära, citron och mango.
Flaska 2: ingefära, citron, hallon, jordgubb, blåbär och vinbär.
Flaska 3: ingefära, citron och blåbär.
Flaska 4: ingefära, citron och hallon.

Recept:
1 L vatten
1,5 dl socker
5 påsar svart te – English breakfast
Scoby (jästsvamp)

How to make it:
1. Först och främst, Se till att alla redskap och din glasburk är väl rengjorda. Börja med att värma vattnet till 80°. Häll ner socker och te och rör om tills allt socker är löst.
2. Häll teet i glasburken, låt svalna till rumstemperatur. Lägg försiktigt ner scobyn med vätskan som finns runt.
3. Fäst en silduk över burken med hjälp av ett snöre. Det är viktigt att den står i rumstemperatur men inte i direkt solljus. Beroende på värmen i rummet och svampen kan det ta mellan 7 och 14 dagar för kombuchan att komma igång med fermenteringen.
4. Efter ca 7 dagar ska det dofta syrligt, då vet man att processen är igång. Efter 14 dagar bör det ha bildats en ny tunn svamp på toppen som kan sparas och användas i en ny sats.
5. Ta försiktigt upp svampen med en hålslev, ta med med lite av vätskan och lägg den i en burk. Förvara i kyl tills nästa gång den ska användas. Sila kombuchan.
6. Dags att smaksätta din kombucha! Lägg ner smaksättning, fyll upp i väl rengjorda glasflaskor och låt stå i rumstemperatur 4 dagar för kolsyrejäsning (öppna en efter 2 dagar för att kontrollera om det pyser lite när man öppnar).
7. Ställ in flaskorna i kylen (Kombuchan håller ca 1 månad i kyl). Det kan vara en bra idé att öppna flaskorna om de förvaras en längre tid och pysa ut lite av kolsyran som bildats för att inte trycket ska bli för hårt, eftersom jäsningen fortsätter i kylen men i långsammare takt.

LYCKORECEPTET